28 maj 2008

Daring Bakers: Opéra Cake

Jag erkänner det glatt och villigt: jag är en bakerska som vill att det ska gå snabbt och lätt. Inget finlir med dekorationer, inga lager på lager, inga komplicerade fyllningar för mig tack! Därför börjar jag nu tro att det här är en konspiration: Daring Bakers måste helt enkelt ha kommit underfund med min svaghet! Det här är den andra utmaningen (av tre totalt) som består av kakor i lager med olika fyllningar...

En Opéra Cake - vad är det, undrar ni kanske? Enligt månadens ansvariga på Daring Bakers är det en fransk efterrätt som började tillagas någonstans kring 1800-talets början. Kakan består traditionellt av fem olika komponenter som smaksätts med choklad och kaffe: en joconde (kaka), en smaksatt sockerlag, en smörkräm, en ganache (mousse) och en glaze. Låter väl hur lätt som helst att slänga ihop? HA! Bara receptet var på typ fem sidor.

Det ska ni veta, den här kakan bakas inte på en kväll. Inte nog med att samtliga moment ovan ska göras, ihopsättningen av kakan tar också en stund... Låt dock inte detta skrämma er - det är faktiskt en helt OK kaka där smaksättningarna på fyllningarna kan varieras helt efter egen smak. Eftersom det i den här utmaningen var förbjudet att använda mörka färger (såsom choklad och kaffe) valde jag att använda smakerna hallon och citron. Jag använde genomgående en likör på vilda hallon.

Och nu tror jag att det är dags för bilden...

Vad tycker jag då om den Opéra Cake som jag lyckades prestera? Jag är faktiskt inte överväldigad av smaklycka. Smörkräm, hur fluffig den än må vara, är liksom inte min grej. Däremot är den vita chokladmoussen (dvs. ganachen) fantastisk men vad kan det annars bli av grädde, vit choklad och likör? Jag "fuskade" lite och gjorde en klar citronglasyr (citronsaft + florsocker) istället för att använda originalreceptets glaze på vit choklad och grädde eftersom jag trodde, och fortfarande tror, att det hade blivit för mycket vit choklad och sötma annars. Även min sockerlag smaksattes med citron. Överhuvudtaget gav citronen en fräsch touch till kakan och balanserade chokladmoussen och hallonsmörkrämen. Mandelbottnarna smakade... mandel.

Känner ni er sugna att baka en Opéra Cake? Här är receptet i min förkortade version, dessutom i halv sats (räcker till ca 10 pers). Det finns säkert många bland de andra Daring Bakers som har följt receptet till punkt och pricka så kolla gärna de andra bloggarna också!

Opéra Cake
(ca 10 port)


Joconde (mandelbotten)
lite smält smör
3 äggvitor
1 msk strösocker
130 g sötmandlar
1 msk vetemjöl
1,2 dl florsocker
3 ägg
35 g vetemjöl (ca 0,6 dl)
25 g smör, smält och avsvalnat

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna och pensla med lite smält smör. Skålla mandlarna och lägg i matberedare. Kör till så fint mjöl som möjligt. Vispa äggvitorna till ett mjukt skum. Tillsätt sockret och vispa tills skummet är hårt. Skölj av visparna och vispa, i en ny skål, mandlarna, florsockret och äggen i ca 3 minuter. Blandningen ska vara ljus och fluffig. Rör försiktigt i mjölet. Vänd ner äggvitorna i mandelsmeten och rör till sist i det smälta smöret. Bred ut smeten i långpannan och försök att få lagret så jämnt som möjligt. Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 minuter. Kakan ska ha fått färg. Ta ut formen och dra ut bakplåtspappret med kakan. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och vänd försiktigt hela paketet. Dra av bakplåtspappret från baksidan av kakan. Låt svalna.

Sockerlag
65 g vatten
33 g strösocker
1/2-1 msk smaksättning (t ex likör, citronsaft, vaniljextrakt...)

Rör ihop vatten och strösocker i en kastrull. Låt koka upp. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur.

Smörkräm
50 g strösocker
30 g vatten
1/2 msk vaniljsocker
1/2 ägg (vispa lätt i en kopp och använd ca hälften, det är inte supernoga)
1 äggula
100 g smör, rumsvarmt
smaksättning (t ex hallonpuré, citronskal)

Blanda strösocker, vatten och vaniljsocker i en kastrull. Värm på mellanstark värme tills sockret smälter. Låt det koka upp och koka i ca 5 minuter.* Vispa under tiden ägget och äggulan med elvisp tills de är ljusa och luftiga. När sockerblandningen är färdig, sänk visparnas hastighet till minimum och häll försiktigt (!) ner den heta lagen i äggblandningen. När allt är blandat, höj hastigheten och vispa i ca 5 minuter. Äggblandningen ska vara tjock och glansig, och dessutom kännas rumsvarm. Vispa sedan i smöret i bitar, och vispa lite extra med hög hastighet. Tillsätt önskad smaksättning och vispa några minuter till. Ställ ev smörkrämen i kylen om den är för lös för att bre på kakan.

* Egentligen ska man använda en termometer här för blandningen ska uppnå 107 grader. Jag hittade inte min termometer och körde därför lite på känn vilket verkar ha funkat. Huvudsaken är att blandningen blir lite tjockare och glansigare.

Ganache på vit choklad (mousse)
100 g vit choklad
1, 2 dl grädde + 1 1/2 msk
1/2 msk likör av valfri sort

Smält chokladen i 1 1/2 msk grädde i en liten kastrull. Rör om så att all choklad verkligen har smält. Tillsätt likören och rör om. Låt svalna helt. Vispa grädden till mjuka toppar och tillsätt därefter chokladblandningen. Är den för lös, ställ den i kylen och vänta på att den uppnår rätt konsistens.

Glaze
1/2 dl citronsaft
1/2 dl florsocker

Låt koka upp i en liten kastrull. Sjud i några minuter. Låt svalna.

Att sätta ihop kakan
Trimma kakans kanter så att de blir raka och fina. Dela kakan på bredden i tre bitar. Lägg en bit på t ex en skärbräda. Häll 1/3 av sockerlagen över kakan. Bred hälften av smörkrämen ovanpå. Täck med en kakbit som också den får 1/3 av sockerlagen, därefter resterande smörkräm. Täck med sista kakbiten och häll den sista sockerlagen över. Bred moussen över så jämnt det går. Ställ i kylen och låt stå åtminstone tre timmar, gärna över natten. Slutligen, ta glazen och pensla över moussen. Dekorera med bär eller något annat trevligt. Pusta ut och servera till dina förväntansfulla gäster.

This, my third DB challenge, is also my second ever attempt at making a cake with a buttercream filling. (Yes, the first one was Dorie's party cake in March.) I flavored my cake with lemon and raspberry: lemon in the syrup and the glaze, raspberry in the buttercream and the ganache. I didn't do the white chocolate glaze but opted for a simple lemon juice/icing sugar glaze instead. The baking and assembling was actually pretty uneventful as everything seems to have worked out the way it should have! Sure, the jaconde layers are a bit thick (probably due to me using just one pan as I made only one batch) but overall, I'm pretty happy with the result! Will I be making this cake again? Hmm... maybe, but then I think I'd substitute the buttercream for a cream-based raspberry mousse and maybe add some fresh raspberries. Anyway, thank you Lis, Ivonne, Fran & Shea for hosting this month's challenge!

2 kommentarer:

ingegerd sa...

Tårtan ser mycket god ut!Det såg kul ut!Jag väntar tills jag ska få mina uppgifter från bakers daring!=D

Barbara sa...

That's a beautiful cake! You did a great job.