28 april 2008

Cheesecake pops

Månadens utmaning för Daring Bakers var cheesecake pops från boken Sticky, Chewy, Messy, Gooey av Jill O’Connor - en titel som man bara måste älska. Hur som helst, utmaningen bestod av ett enkelt recept, helt enkelt en vanlig cheesecake som rullas till bollar och doppas i choklad.

Friheten ligger i dels valet av choklad, dels valet av topping för det är ju roligt att testa olika kryddor ovanpå chokladen. Jag lekte lite med kardemumma, chili, kanel resp. pepparmynta till de mörka chokladpopsen och citronskal, ingefärsmarmelad och kanel till den vita chokladen. Tyvärr har jag inte hunnit äta alla sorterna än för de är väldigt mättande, dessutom kladdiga. De bör nog förvaras i frysen hela tiden faktiskt.

Kommer jag att fixa till de söta små cheesecakepopsen igen? Nja, troligen inte. Trots att jag gillar både cheesecake och choklad gillar jag dem nog bäst i separata former. Dessutom var den här cheesecaken lite för söt för min smak. Det var dock roligt att leka med de olika smakerna! Hade jag haft strössel hemma hade det blivit ännu färggladare små klubbor!

Det ursprungliga receptet använder 1,2 kg philadelphiaost, så jag valde att bara göra en fjärdedel av receptet vilket ger ca 15 små klubbor, drygt 3 cm i diameter.

Cheesecake pops
(ca 15 st)

300 g rumsvarm cream cheese (light går bra)
100 g socker (minska gärna lite)
10 g vetemjöl, dvs. drygt 1 msk
1 gnutta salt
2 medelstora ägg
1/2 tsk vaniljessens
1 msk grädde

100 g choklad, mörk eller vit eller båda sorterna

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa cream cheese och socker fluffigt. Rör i vetemjöl och äggen, ett i taget. Blanda i vaniljessens och grädde. Häll smeten i en form, ca 15x15 cm. Smeten bör vara minst 2 cm djup. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska vara lite gyllene ovanpå och ha stelnat i mitten. Ta ut formen och låt svalna. Ställ i kylen i minst tre timmar.

När kakan är genomkall, skopa upp smeten och rulla till små bollar (ca 3 cm i diameter). Ställ bollarna i en bakplåtspappersklädd plåt och tryck ner t ex sönderklippta sugrör av lagom längd. Tanken är att det ska se ut som små klubbor. Ställ klubborna i frysen och frys i minst tre timmar.

Smält choklad över vattenbad. Ta fram kryddor, strössel och annat (t ex citronskal) som du vill ha ovanpå klubborna. Rulla klubborna snabbt i chokladen och ställ på bakplåtspapper. Strö toppingen över. Förvara klubborna i frysen om de inte ska ätas direkt.

Although a late posting, this is my second Daring Bakers challenge. Liked the idea of the cheesecake pops but found the cheesecake a bit too sweet for my taste. Making the pops was a lot of fun though, especially trying out different flavors. My favorite? Wouldn't know yet, these pops are way too filling for me to eat more than two at a time. However, I'm hoping ginger-lemon-white chocolate is just as yummy as it sounds!

3 kommentarer:

Sheltie Girl sa...

Your cheesecake pops look beautiful.

I'm just sorry that I can't translate your page into English so I read about your baking adventure.

Natalie @ Gluten A Go Go

Deborah sa...

Your pops look great!! And even though you found them too sweet, at least you had lots of fun with it!

Anonym sa...

Hjälp vad gott det där verkar,ska komma ihåg din sida!