18 mars 2008

Choklad- och päronkaka med mintchokladsås

TV-kocken Nigella Lawson väcker hos mig associationer till härliga onyttiga kakor och smarriga flottiga huvudrätter, och den här kakan är en typisk Nigella-kaka! Förutom att den är sjukt enkel att göra innehåller den få ingredienser som samspelar fint med varandra.

Jag bytte ut Nigellas föreslagna sås (som baserades på kondenserad mjölk, vem har sådant hemma en vanlig vardagskväll?) till en klassisk kakaobaserad chokladsås som jag smaksatte med pepparmyntsolja. Tänk er kombinationen choklad, päron och mint... japp, det är precis så gott som det låter! Precis samma smaker som klassikern after eight på päron ju, kan inte bli annat än gott. Servera med vaniljglass och njut!


Choklad- och päronkaka med mintchokladsås
(1 kaka)

Kaka:
1 burk konserverade päron (ca 415 g)
2 dl vetemjöl (125 g)
4 msk kakao (25 g)
1 1/2 dl strösocker (125 g)
150 g smör, rumsvarmt
1 tsk bakpulver
1/4 tsk (alltså 1 1/2 kryddmått) bikarbonat
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller 2 tsk vaniljsocker

Sås:
1 dl kakao
1 dl vatten
1 dl socker
några droppar pepparmyntsolja

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en avlång brödform (limpform alltså). Skär päronhalvorna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten på formen. Blanda övriga kakingredienser i en matberedare till en jämn smet. Bred smeten över päronen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter, känn med sticka. Ta ut kakan ur ugnen och låt stå ca 10 minuter, vänd därefter upp på serveringsfat. Gör såsen: vispa ihop kakao, socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Droppa i pepparmyntsolja och smaka av efterhand. Servera kakan i skivor med såsen och vaniljglass.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm det där verkar riktigt gott!

Glad påsk!

Daniel Roos sa...

Det där lätt inte dumt. Trots at jag är yrkesskadad