27 februari 2008

Broccolisoppa med fetaostkräm

Soppor är för närvarande ständigt förekommande på vårt middagsbord. Den här soppan är ett hopkok av det som fanns i kylskåpet men den blev helt OK. Skönt att choppa ner lite rotfrukter och sånt i grytan och sedan kunna lämna helt i en kvart-tjugo minuter medan soppan puttrar på. Vill man så behöver man ju inte mixa soppan slät utan lämna några bitar. Vad som däremot inte bör uteslutas är fetaostcrèmen men där går det ju utmärkt att byta ut fetaosten mot getost. Önskas lite grönare färg - ha i någon deciliter ruccola innan soppan mixas.

Broccolisoppa med fetaostcrème
(3-4 port)

3 potatisar (ca 300 g)
1 gul eller röd lök
1/2 röd chili
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
1 broccolistånd, i buketter
1 grönsaksbuljongtärning

Fetaostcrème:
200 g fetaost
ca 1 dl crème fraiche

Skala och hacka potatis, lök och vitlök. Skär chilin i mindre bitar. Fräs i smör i en gryta/kastrull i några minuter. Tillsätt 6 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Låt koka under lock i ca 10 minuter och lägg sedan i broccolin, delad i buketter. Koka ca 10 minuter till under lock. Mixa med mixerstav och smaka av med salt och peppar. Servera med en fetaostcrème bestående av fetaost och crème fraiche som mixats ihop, gärna med mixerstav.

Inga kommentarer: