06 januari 2008

Tapas, tapas, tapas!

Fick en härlig bok om tapas (Tapas: läckra spanska smårätter) i julklapp och igår kväll testade jag ett par av recepten: köttbullar i tomatsås (albondigas) och katalansk kikärtssallad med chorizo. Tillsammans med saltkokad potatis, sambalsås och nybakat bröd blev det en mysig lördagsmiddag, precis vad som behövdes efter eftermiddagens strömavbrott. Tar nog receptet i separata inlägg, blir så långt annars.

Först: köttbullar i tomatsås (s k albondigas) - ska koka ca 1 timme men resultatet är värt tiden. Tänk på att använda goda krossade tomater! (Det låter ju fånigt men smaken på tomaterna gör väldigt mycket för rätten.) Enligt receptet ska hälften fläskfärs, hälften kalvfärs användas men jag tog blandfärs och det gick alldeles utmärkt!

Köttbullar i tomatsås
(4 port)

Köttbullarna:
350 g blandfärs
1 tsk pressad citron
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk färsk bladpersilja
1/2 tsk riven muskot
1/2 tsk mald kryddnejlika
1 ägg
salt, peppar

Såsen:
2 msk olivolja
1 liten gul lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 1/2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
1/2 tsk paprikapulver
2 lagerblad
salt, peppar

Blanda samtliga ingredienser till köttbullarna väl. Forma valnötsstora bullar. Hetta upp olivoljan i en vid gryta och fräs köttbullarna runt om. När de har fått fin färg, lägg i lök och vitlök och låt fräsa några minuter. Blanda sedan övriga såsingredienser och häll i grytan. Låt sjuda under lock i ca 60 minuter. Smaka av med salt, peppar, ev. socker och örtkryddor.

Servera som tapasrätt eller tillsammans med pasta. Går alldeles utmärkt att göra i förväg och sedan värma!

Inga kommentarer: