01 januari 2008

Nytt försök med kardemummaskorpor

För ett tag sedan gjorde jag kardemummaskorpor utifrån ett recept från Rosendahls trädgårdscafé men var inte helt nöjd med dem. Tyckte faktiskt att de dels var för osöta och kardemummastarka (och jag älskar kardemumma!), dels för hårda. Därför passade det sig så bra att saffransbiscottin från Vinterns söta blev till kardemummaskorpor istället. Kan ju ha varit så att jag inte hittade saffranen när jag skulle baka... Hur som helst, de här skorporna gillar jag! Vaniljen balanserar kardemumman och konsistensen är perfekt bitvänlig.

Kardemummaskorpor
(ca 40-45 skorpor)

100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg
2-3 tsk krossade kardemummakärnor
7-8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
några droppar vaniljessens eller 1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen och rör om. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smörblandningen. Rör/knåda ihop degen till en slät deg. Dela i tre delar och rulla ut till längder på bakplåtspappersklädd plåt. Längderna ska vara lika långa som plåten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen. Skär längderna i ca 2 cm breda bitar på snedden och ställ tillbaka plåten i ugnen igen. Låt stå i eftervärmen tills skorporna är torra, gärna över natten.

2 kommentarer:

Mildamakter sa...

Det här såg så gott ut att jag skyndade mig att beställa boken. Tack för tipset :o)

Spralligast sa...

Det tycker jag att du gör alldeles rätt i! Verkligen en mysig bok med många bra recept! Hoppas du inte missade tipset om pepparkakscheesecake några inlägg upp!