30 december 2007

Ljusa gingersnaps

I julklapp från snälla mannen fick jag bl.a. en signerad Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. När M har slagit sig fram genom köerna på bokhandeln för min skull är väl det minsta jag kan göra att baka något ur boken till honom? Sagt och gjort, ikväll bakade jag gingersnaps med smärre justeringar efter skafferiinnehållet. Blev söta små kakor (med betoning på söta!) som smakar... pepparkaka. Mild pepparkaka helt enkelt. Inte riktigt de ingefärsstinna kakor jag såg framför mig men helt OK. Tror dock att jag ska minska på sockret nästa gång... lite väl söta för min smak faktiskt.

Har numera som nyårslöfte att läsa igenom recept innan jag börjar med dem för här hann jag nästan klart innan jag läste att degen skulle vila minst en timme innan gräddning. Äsch då, men jag orkade inte vänta utan gräddade kakorna direkt och det gick hur bra som helst. Alltså, välj själva utifrån tålmodighetsnivå. Låt däremot kakorna svalna helt innan ni äter dem!

Gingersnaps aka. milda pepparkakor
(ca 20-30 kakor)

2 1/2 dl farinsocker
125 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörk sirap (men jag hade bara ljus, därav kakornas ljusa färg...)
1 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
en nypa salt

1/2 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader. Rör socker och smör poröst. Tillsätt sirap och ägg. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Tryck ihop till en slät deg. Häll strösockret på en tallrik. Rulla degen till bollar och rulla dem i sockret. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till varje boll lite. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt kakorna svalna lite på plåten, därefter på galler.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Tack själv! Vi tog en entimmes promenad när ni åkt och nu har jag gjort klart i köket och lagat ny mat*puh*:) Mattias har tillbringat dagen i soffan:) Det var verkligen jättetrevligt igår- hoppas det framkom i bloggen:) Vi skålade i Asti Martini (samma som var i fördrinken)- ja visst var den god. Den får absolut komma tillbaks:)Liksom du och Martin, hihi. Ta hand om er och ha det gott. kram