Vad kan man göra med tre allt brunare bananer som ingen vill äta längre? Jo, bananbröd såklart! Krydda med kanel, ingefära och lite annat smått och gott och det blir ett perfekt bröd till frukost eller mellanmål. Eller bröd och bröd, egentligen är det väl en kaka förklädd i brödform. (Minska gärna lite på sötman, det ska jag nog göra nästa gång.) Ät varmt med smör, stark ost och te till!
Bananbröd
2 ägg
1 dl brun farin
1/2 dl flytande honung
3 mogna bananer
4 1/2 dl vetemjöl (eller hälften grahamsmjöl, hälften vetemjöl)
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
några drag muskot
1 tsk bikarbonat
1 dl hackade nötter (t ex valnötter eller mandlar)
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, gärna en avlång brödform men en kakform går också bra. Vispa ägg och farinsocker pösigt med elvisp. Lägg i de mogna bananerna i skålen och mosa sönder dem i äggsmeten med elvispen. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor. Rör ner i äggsmeten och rör till sist i nötterna. Häll i formen och grädda ca 30-40 minuter beroende på form. Känn med sticka. Låt svalna i formen ca 5 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar