08 december 2007

Apelsin- och chokladkaka

Till ett glöggmys häromkvällen slängde jag ihop en kaka utifrån ett oprövat recept från Hemmets journal av alla ställen (tack Google). Det visade sig vara en lyckoträff! God smak av apelsin med insprängda chokladbitar och saftig. Eftersom jag i princip tog kakan ur ugnen och sedan supercyklade till myset blev det inget foto men ni får väl helt enkelt lita på mig.

Enligt ursprungsreceptet ska det vara minst 70 %-ig choklad i kakan. Jag tog Marabous mörka och det funkade alldeles utmärkt. Och känns det jobbigt och kladdigt att finhacka chokladen, lägg i påse och banka med kastrull istället. Både snabbare och lättare.

Apelsin- och chokladkaka

200 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mörk choklad, hackad
rivet skal och saft av 2 normalstora eller 1 stor apelsin

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform, gärna med avtagbar kant men det är inget krav. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver, hackad choklad och rivet apelsinskal. Rör ner i smeten och tillsätt apelsinsaften. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 40-50 minuter. Känn med sticka. Låt svalna innan servering, annars blir chokladen väldigt kladdig.

Inga kommentarer: