07 november 2007

Glada laxen blev en pudding

Igår kväll fick jag, efter en hemmaförvisad dag, ett aktivitetsryck och gjorde laxpudding till middag. Har inte gjort det förut och för mig låter laxpudding som något avancerat, krämigt och... flottigt (kan vara för att skirat smör traditionsenligt ska serveras till). Men vet ni vad, det stämmer inte. Laxpudding var hur lätt som helst att göra!

Att tänka på: anpassa mängden ägg och mjölk efter fyllningen i formen. Godast och krämigast blir det nämligen om äggstanningen går upp till kanten av fyllningen och då behövs kanske ett ägg eller två till! Jag hade nog lite för lite äggstanning i min så puddingen föll sönder och blev lite åt det torra hållet. Dessutom - salta ordentligt, speciellt om du använder färsk lax. Ett tips är annars att blanda i lite rökt/gravad/rimmad lax om man har någon sådan hemma och då behövs inte riktigt lika mycket salt. Har man ingen färsk dill hemma funkar ett paket fryst lika bra!

(Återigen, horribel bild från mobilkameran)

Laxpudding på färsk lax
(4-6 port)

6-8 potatisar
500 g laxfilé
1 gul lök
1 purjolök
5 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 kruka dill
salt, peppar

Skala och koka potatisen så att den nästan är färdig. Låt rinna av och svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Skinna laxfilén och skär i så tunna strimlor du kan. Skiva löken och purjolöken. Smöra en ugnsfast form och lägg ett lager potatis i botten, därefter lax, lök och purjolök. Fortsätt varva men avsluta med ett lager potatis. Blanda ihop ägg, gräddmjölk, salt och peppar och häll över formen. Salta lite extra ovanpå. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Servera gärna med sallad och kanske - om det ska vara lite extra fancy - en kall sås med t ex crème fraiche och färska örter!

1 kommentar:

Anonym sa...

vilken mysig blogg, blev sugen på nåt gott&gärna hemmalagat:)kram