Är man en vecka i Norrbotten måste man bara äta palt. Det är liksom obligatoriskt. Men nästan godare än att äta pitepalten nykokt med lingonsylt och smör är
uppstekt palt dagen efter!
ovanligt stylad bild på pitepalt på barndomens tallrik...
(Och nej. Jag lagar inte palten själv. Vi köper från Strömlida!)
4 kommentarer:
Oj, vad jag blir sugen. Kanske vi ska ställa till med paltkalas när ni kommer till Stockholm?
mamma
Nice blogg, Jag gillade pitepalten. Kan man göra sån själv?? Fast uta fläsk så den blir vegetarisk??
Jajamensann, det går alldeles utmärkt. Lite svårt just nu när det inte finns annat än färskpotatis men senare i höst är det fritt fram.
Här följer ett grundrecept:
10 medelstora råa potatisar, gärna mandel
1 1/2 tsk salt
cirka 8 dl mjöl, varav minst hälften kornmjöl
Skala och riv potatisen.
Blanda potatis, salt och mjöl
Forma runda bollar. Koka i cirka 30 min i saltat vatten (1 tsk per liter). De flyter upp när de är färdiga.
Ännu godare med en fyllning av tärnat rimmat fläsk som kan lättstekas och kryddas med lite krossad svartpeppar men är man vegetarian kan man ju avstå. Glöm dock inte lingonsylt och smör till. Iskall mjölk är bästa drycken.
bloggarmamman
Superbra att få förstärkning av norrbottniska bloggmamman! Smaklig måltid!
Skicka en kommentar