09 augusti 2007

Macaroni & cheese? Pastagratäng!

Har varit sugen på macaroni & cheese ett tag nu - det var egentligen det som föranledde den amerikanska temaveckan som har blivit lite förskjuten pga. diverse omständigheter. Hittade under min läsning av Middag med mr Latte ett recept på författarinnans mormors macaroni & cheese. Så här beskriver hon rätten:

"Mormor lagar såsen och pastan i enkla kastruller och grytor på sin elspis. Hon använder vanligt smör, ost från snabbköpet och hon använder inte pepparkvarn. Men hon vet hur man lagar mat och hon vet hur människor tycker om att äta och rätter som den här gör en gråtfärdig av lycka"

Gråtfärdig av lycka? Nja, vet inte riktigt om jag håller med men gott var det! För er som förväntar er en klibbig röra av gul ost och snabbmakaroner - köp en box färdigmix på amerikanska hyllan istället. Den här versionen av macaroni & cheese är mer en pastagratäng. I originalreceptet ingår faktiskt inga kryddor förutom salt och peppar. Jag hade ner en bunt hackad basilika och lite chili explosion för skojs skull.


Macaroni & cheese
(3 port)

250 g pasta (ex. fusilli)
1 msk vetemjöl
1 msk smör
2 1/2 dl mjölk (lättmjölk funkar alldeles utmärkt)
2 dl riven ost, gärna lagrad
1 1/2 dl skinka i tärningar
1 burk tomater på burk (lyxa till det med plommontomater om så önskas men jag körde på vanliga)
svartpeppar, salt, ev chili
en näve hackade örtkryddor (ex. basilika, timjan)
2 skivor vitt formbröd, i tärningar

Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan. Under tiden, smält smöret i en stor kastrull. När det bubblat färdigt, vispa i mjölet och fräs tills det är gyllene. Vispa i mjölken lite i taget och koka på medelvärme under ständig vispning tills såsen har tjocknat något. Salta och peppra. Ta av kastrullen från värmen. Rör i nästan all ost (spara 1/2 dl), skinka, avrunna tomater och hackade örtkryddor. Blanda ner den avrunna pastan. Häll alltihop i en lagom stor form och strö brödtärningar ovanpå. Avsluta med resten av den rivna osten. Gratinera i ca 20 minuter tills gratängen har fått en fin yta! Servera genast, gärna med sallad.

Inga kommentarer: