11 augusti 2007

Enkel variant av coleslaw

Coleslaw går att använda till så många rätter men jag föredrar det nog till hemgrillade hamburgare! Smakar utmärkt en sommarkväll... även inomhus om det åskar. Receptet nedan är ett basrecept som går att anpassa efter smak och vad som finns i skafferiet. T ex kan man ju ha i lite äpple eller rödkål.

Ett tips är att använda osthyvel när vitkålen ska strimlas - går snabbare än att ta fram matberedaren!

Coleslaw
(4-6 port)

1/2 stort kålhuvud, finstrimlat
kokande vatten
1 1/2 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs (lättmajonnäs går alldeles utmärkt)
2 tsk Dijonsenap eller annan god senap
1-2 tsk vitvinsvinäger, äppelcidervinäger eller citronsaft
1 tsk socker
salt, peppar
1 morot, strimlad
1 rödlök, finhackad

Lägg den finstrimlade vitkålen i en skål och häll kokande vatten över så att det täcker kålen. Låt stå några minuter tills kålen har mjuknat något. Häll av vattnet och låt kålen svalna. Blanda gräddfil, majonnäs, senap, vinäger och kryddor. Blanda med kål, morot och rödlök - smaka av! Låt skålen stå i kylen minst en timme innan servering.

Inga kommentarer: