15 maj 2007

Sött och salt i kombination

För någon vecka sedan fick två sötpotatisar följa med hem från affären, något som aldrig hänt förut. De har legat i grönsakslådan och tittat lite förebrående på mig varje gång jag öppnat kylskåpsdörren. Men inte längre för nu är de tillagade, uppätna och uppskattade! Tillsammans med lax, rosmarin och fetaost blev det en snabb middag med lite guldkant i tillvaron!

Rosmarinlax med fetaost, rödlök och sötpotatis
(2 port)
2 mellanstora sötpotatisar
olivolja
4 små rödlökar
2 laxfiléer utan skinn

Såsen:
100 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 kvist rosmarin
salt, peppar, gärna chili explosion
en gnutta flytande honung
en skvätt olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisarna och skär dem i tunna klyftor. Skala och halvera rödlökarna. Lägg sötpotatis och lök i en långpanna och skvätt lite olivolja över. Baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut långpannan, skjut innehållet lite åt sidan och lägg i laxfiléerna. Lägg lite rosmarin över laxen samt salta och peppra. Sätt in i ugnen igen i ca 12-15 minuter tills laxen är färdig. Under tiden: gör såsen. Mixa fetaost, crème fraiche, rosmarin, honung, olja och kryddor. Smaka av. Servera med lite sallad.

(Det blir nog sås över men den smakar ju bra till så mycket annat så det är väl inget problem?)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan intyga att detta var mumma! Topp-10 kategori fisk!

Tusset sa...

Gillar nya headern! Vilka trevliga och goda recept som du har lagt upp under min Paris sejour! Har med en liten blomma till dig som födelsedagspresent i efterskott! http://farm1.static.flickr.com/223/499908855_48b66b93b0.jpg?v=0
Kram!!

Anonym sa...

Mmmm, låter jättesmarrigt! Särskilt såsen! Jag har faktiskt lärt mig att gilla fetaost nu! Det tog lång tid, men det var det värt! En annan sak jag gillar är utropstecken! Sådeså!