07 maj 2007

Sötsyrlig risnudelsallad

När det är varmt ute känner jag framförallt för sallader. Grytor i all ära men en ljummen sallad i solen slår nog det mesta, speciellt när det är en så god som det blev i söndags. Funkade för övrigt bra som något uppvärmd lunch idag också! Och ja, nya favoriten mynta finns med här också... Nu har vi för övrigt dels pepparmynta, dels marockansk mynta växandes på balkongen. Tror att den marockanska ska användas till te (sådant sött myntate som dricks i Marocko m fl länder alltså) men den funkar i mat också.


Risnudelsallad med kyckling
(2-3 port)

2 kycklingfiléer
3 cm färsk ingefära
3 msk teriyakisås (eller ljus soja, typ japansk)
125 g risnudlar (alltså ett halvt paket Santa Maria...)
1/2 gurka
100 g sockerärter, halverade
1 röd chilifrukt

Dressing:
saften av 1/2 lime
3 msk sesamolja
1 msk rapsolja
2 tsk brunt socker (t ex råströsocker)
1 tsk fisksås (eller ljus soja)
några kvistar färsk persilja
några kvistar mynta
salt, svartpeppar

Skär kycklingen i cm-tjocka skivor. Skala ingefäran, riv och rör ner i teriyakisåsen. Lägg ner kycklingen och marinera i minst en timme, gärna över natten. Bryt risnudlarna i bitar och koka dem enligt anvisningarna på paketet. Spola av med kallt vatten, låt torka i durkslag. Skala gurkan, halvera den och ta bort kärnorna. Skär i tunna skivor. Ta bort kärnorna på chilifrukterna och skär i tunna strimlor. Om du använder färska sockerärter, halvera dem. och blanda med gurka, sockerärter och chili. Gör dressingen: pressa limen och blanda saften med sesamolja och 3 msk rapsolja. Skala resten av ingefäran, riv och rör i. Smaka av med socker och fisksås och häll dressingen över nudelsalladen. Plocka bladen av myntan och persiljan och lägg i salladen. Om du använder frysta sockerärter, låt dem tina något och halvera dem sedan. Ta upp kycklingen ur marinaden och låt rinna av. Stek på hög värme i resterande olja tills genomstekt. Blanda i sockerärterna mot slutet. Salta och peppra, låt svalna lite och blanda ner i salladen.

Inga kommentarer: