11 mars 2007

Choklad + nötter + kaffe = mums!

Hittade ett kakrecept på Aglio e olio (som alltid har otroligt vackra foton också!) och det lät så otroligt gott: kaffe- och hasselnötskaka (eller torta di caffe e nocciole som Ilva kallar den...). Var alltså tvungen att testa idag men kunde inte låta bli att lägga till lite hackad mörk choklad och det blev superbra! Instämmer helt med originalreceptets uppmaning att använda riktigt stark espresso, annars smakar inte kakan kaffe alls. Som den blev nu var det en behaglig smak av kaffe som inte tog överhanden utan fint kompletterade den milda nötsmaken och den lite skarpare chokladsmaken. Tips: grädda inte kakan för länge för då blir den lätt torr!

Och just det, kan absolut tänka mig att som efterrätt hälla lite varmt kaffe ovanpå (för att göra kakan ännu softare i konsistensen) och servera med glass. Nog dags för efterrätt just precis nu faktiskt!

Kaffekaka med hasselnötter och mörk choklad

3 ägg
150 g socker
100 g crème fraiche
75 g smält smör
300 g mjöl
75 g hackade hasselnötter
75 g hackad mörk choklad
75 ml väldigt starkt espresso-kaffe
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker i några minuter. Rör ner crème fraiche och smält smör. Tillsätt kaffe, hasselnötter och choklad, rör om och rör sedan ner mjöl och bakpulver. Häll smeten i en kakform, ca 21 cm i diameter, och grädda i 175 grader i ca 25 minuter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Yummie! Eller..? Tror du att en icke-kaffedrickare skulle gilla den också?

Spralligast sa...

Mums var kakan! Otroligt mäktig dock! Har fortfarande 3/4 kvar och det brukar vi ju inte ha efter två dagar direkt... Och den smakar inte mycket kaffe, bara lite lagom! Kram.