05 februari 2007

Raita passar till det mesta...

Är det indisk vecka så är det. Vi har faktiskt ätit indiskinspirerad mat i två dagar nu men receptet igår... nja, måste nog lagas en gång till. Hade nämligen ingen gurkmeja hemma men annars var det väl OK. Alltså får ni vänta lite på kardemummakyckling med kryddigt ris. Hur som helst, idag blev det samosas gjorda på filodeg. Filodegen glömde jag såklart att ta ut ur frysen i god tid så jag fick mikra den med ett sådär resultet. Den flagade nämligen mycket så jag fick lappa ihop den med smält smör. Men efter ugnsbakningen blev den bra! Dessutom tog fyllningen slut innan filodegen så jag gjorde några "piroger" på äpplen och kanelsocker. Det med lite kardemummaglass till - mums!

Samosas
(ca 5-6 st)

2 potatisar, skalade
1 1/4 dl frysta ärter
3 msk russin
2 msk hackad färsk persilja
2 msk citronsaft
1 msk sojasås
1 tsk malen spiskummin
1 tsk chilipulver
1/2 tsk hackad färsk chili
1 krm malen kanel
1/2 paket filodeg

Koka potatisen mjuk och hacka den fint. Blanda potatis, ärter, russin, persilja, citronsaft, sojasås, spiskummin, chilipulver, chili och kanel i en skål. Vik ihop filodegsbladen, lägg röran ovanpå och vik till trekantiga piroger. Pensla lite med olja. Stek i ugn (200 grader) tills gyllenbruna, ca 13 minuter. Servera med raita och mango chutney.

Raita
1/2 gurka
1 tomat
1/3 rödlök
1-2 dl yoghurt
några kvistar mynta eller persilja, finhackad

Skär i bitar och blanda ihop.

Inga kommentarer: