11 februari 2007

Äntligen kött!

... sa mannen som längtar efter köttbitar, dock inte nödvändigtvis blodiga biffar. Idag fick han fläskfilé och blev nog glad för det! Själv äter jag gärna måltider utan animaliska inslag även om kycklingfilé är en stapelvara. Men tillbaka till fläskfilén, inspirerad av bl.a. Ragazze blev det en fläskfilé under s k italienskt täcke. Kände dock för soltorkade tomater så modifierade receptet en smula. Lite klyftpotatis och ugnsbakade tomater senare var lyckan således total. Till efterrätt blev det en favorit i repris - pannacotta med glöggmarinerade lingon!

Fläskfilé med italienskt täcke
(3-4 port)

500 g fläskfilé
smör, salt, peppar

1/2 påse färdigriven mozzarella (eller en "boll" för den som vill det)
Bladen från 1/2 kruka basilika
2 msk pinjenötskärnor (rosta i torr stekpanna först)
1 paprika, ugnsgrillad och filead
1 msk crème av soltorkade tomater
salt, peppar, chili från kvarn

2 msk konc kalvfond
1 dl lätt crème fraiche
1 tsk potatismjöl

Sätt ugnen på 225 grader (ett tips är ju att slänga in potatisklyftorna ungefär 20 minuter innan köttet ska in). Putsa filén och bryn runtom i stekpanna med smör. Salta, peppra. Ta upp fläskfilén och skär den i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna omlott i 1-2 rader i en ugnsfast form. Gör täcket: blanda riven mozzarella, strimlad basilika och pinjenötskärnor. Salta, peppra och kvarna chili över. Bred täcket över fläskfiléskivorna. Gratinera i ugnen ca 15 minuter tills osten har fått fin färg och köttet är genomstekt. Under tiden: häll 3 dl vatten i stekpannan och vispa runt. Sila ner i kastrull. Tillsätt kalvfonden. Koka upp och tillsätt sedan lätt crème fraiche. Om såsen är för tunn, gör en enkel redning av 1 tsk potatismjöl och 1 msk vatten, häll ned i tunn stråle i såsen. Koka upp men ta av från värmen vid första bubblan. Servera med klyftpotatisen, någon grönsak och kanske en sallad.

(Och ja, man skulle mycket gärna kunna ha maizena till redning men det hade jag inte hemma...)




Inga kommentarer: