24 januari 2007

Improvisation med hallon och citron

När det vankas vänner på besök är det trevligt att ha en liten kaka att bjuda på. Dock orkade vid detta tillfälle varken jag eller mannen åka och handla. Alltså fick det bli en kaka av de ingredienser som fanns hemma. Som tur är har vi ett ganska välutrustat skafferi så till slut blev det en citron- och hallonkaka som verkade uppskattad! Absolut inget avancerat men väl värt att komma ihåg för brytningen mellan den citronsöta kakan och syrliga hallonen funkade alldeles utmärkt.

Citron- och hallonkaka
(lagom till fika för 4-5 pers)

2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
saft från 1/2-1 citron
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 näve frysta hallon
råsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg och socker, rör om. Blanda i smält smör och mjölk. Tillsätt citronskalet och citronsaft (efter smak). Vänd till sist ner vetemjöl blandat med bakpulver. Lägg frysta hallon i botten på formen (jag använde en typisk sockerkakeform med mönster). Strö lite råsocker över. Häll smeten över hallonen. Grädda i ca 35-40 minuter. Låt svalna något och stjälp sedan upp.

2 kommentarer:

Tusset sa...

Låter gott... Jag bakade i förrgår. "Nyttiga" muffins av dinkelmjöl fast med mindre fett och socker, hade i en mosad banan + lite kokos samt linfrö istället. Blev jättegott!

Tusset sa...

Får baka om muffinsen så att jag kan skriva upp receptet.

På fredag är min sista "officiella" dag på gamla jobbet - tror nog att det blir lite citron- och hallonkaka. Gjorde ett par sådana när jag slutade mitt sommarjobb för ett par år sen och de hade strykande åtgång! kram