24 september 2013

Kycklinggryta med äpple och calvados

Passa på att laga den här enkla men utsökta kycklinggrytan med ursprung hos herr Mannerström nu när de svenska äpplena är som krispigast och godast! Varför inte dricka resten av äppelmusten eller cidern till?
Kycklinggryta med äpple och calvados
(4 port)

3-4 kycklingfiléer eller motsvarande mängd kycklinglårfiléer
1 syrligt svenskt äpple, skivat
1 gul lök, finhackad
1/2 purjolök, finstrimlad
En skvätt calvados
1 1/2 dl äppelmust eller äppelcider
2 dl grädde
En skvätt kycklingfond
Salt & peppar
Smör till stekning

Skär kycklingen i stora bitar och bryn i smör. Krydda med salt och peppar. Ta upp kycklingen ur pannan och fräs istället gul lök och äpple. Blanda cider, grädde, calvados och kycklingfond och tillsätt till grytan. Rör till sist ner purjolöken. Lägg tillbaka kycklingen och låt puttra i såsen ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller potatismos.

Update: Grytan fungerar utmärkt att göra med fläskytterfilé också i lagom stora grytbitar, låt helt enkelt koka till dess att köttet är genomkokt.

Inga kommentarer: