16 februari 2013

Ljuvliga blinier med allehanda tillbehör

När min lillasyster fyllde jämnt häromveckan firade vi med dels tårtkalas, dels finmiddag på kvällen. Eftersom Ulle älskar pannkakor blev det blinier till förrätt med olika tillbehör.

Blinier görs traditionellt av bovetemjöl men i de flesta recept används en blandning av bovete- och vanligt vetemjöl. Vi använde det här receptet som innebär hälften/hälften av mjölsorterna.  En annan särskiljande egenskap för blinier jämfört med vanliga pannkakor är att de innehåller jäst. Blinierna får genom jäsningen en härligt syrlig karaktär som jag storgillar!
Boveteblinier
(4 port)

2 ägg
5 dl mjölk
25 g jäst
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör

Värm mjölken till fingervarm temperatur. Smula jästen och rör ut med lite av mjölken i en liten skål eller kopp. Häll resten av mjölken i en större skål och rör ner bovete- och vetemjöl till en slät smet. Rör därefter ner mjölk-/jästblandningen och salt i smeten. Dela äggen och rör ner äggulorna i smeten (spara vitorna). Täck skålen med plastfolie och låt jäsa ca 1 timme. Smält smöret och låt det svalna, rör därefter ner i smeten. Vispa vitorna till fast skum och vänd försiktigt ned i smeten. Grädda som plättar på medelhög värme.


Servera blinierna genast med några goda tillbehör, t ex crème fraiche eller smetana, hackad röd lök, någon form av rom, strimlad rökt lax, hackad gräslök eller varför inte som på bilden ovan hackad matjessill?

1 kommentar:

Anonym sa...

Denna artikel ger ljuset som vi kan observera verkligheten.