06 september 2012

Fisksoppa med kokosmjölk och tomater

Ja, nu märks det att "höstterminen" börjat på riktigt! Här i Lund har antalet pendlarcyklister ökat brutalt sedan ett par veckor tillbaka. Vissa dagar i somras kändes det som om jag var ensam i världen på väg till jobbet! Stundtals är det nu rena rama cykelmotorvägen på morgonen och lika illa åt andra hållet på väg hem på kvällen. Som tur var är vädret fortfarande trevligt med sol och klarblå himmel idag! Dock har det blivit kyligare och därmed perfekt att börja göra soppor igen!

Den här fiskgrytan är en variant på en lax- och torskgryta som min ena svägerska bjöd oss på för flera år sedan. Det var ett tag sedan vi gjorde den här hemma men i veckan var det dags igen i en lite annan variant. Vi åt den som soppa men den funkar bra som gryta också (då med en liten burk kokosmjölk istället och med ris till).

Jag brukar använda Renée Voltaires lantbuljongpulver men köpte senast hem en ny variant på försök: lantbuljong med citrongräs och chili. Det passade perfekt i den här grytan som har lite asiatisk touch av kokosmjölk och koriander.Fisksoppa med kokosmjölk och tomater(3 port)

400 g vit fisk, ex hoki
Pressad saft av 1 lime
1 stor gul lök1/2 purjolök
1 liten zucchini
Smör/olja till stekning
1 paket krossade tomater
Ca 1 1/2 - 2 msk buljongpulver (gärna med chili och citrongräs, tillsätt annars lite limeskal och lite hackad chili)
1 burk kokosmjölk (400 g) 
1 liten bunt korianderSkär fisken i ca 2 cm stora tärningar. Lägg i en skål och blanda med pressad lime. Skala och skiva gul lök och purjolök tunt. Hacka zucchinin. Fräs grönsakerna i smör/olja i en gryta på svag värme. Häll i krossade tomater, buljongpulver och kokosmjölk. Låt sjuda under lock ca 10 minuter. Lägg därefter i fisktärningarna och hackad koriander. Låt sjuda under lock i 6-7 minuter. Smaka av med salt, peppar och gärna extra chili. Servera ev. med ris. 

Inga kommentarer: