13 september 2012

Dinkelbröd med fänkål och kummin

Ibland är det enklaste brödet det godaste! Lite dinkelmjöl, lite vetemjöl special och så lite klassiska brödkryddor blir ett riktigt gott bröd! Alldeles godast var det nybakat med en härlig kopp te, men även dagen efter var det saftigt och smakrikt. Jag gillar verkligen kombinationen fänkål och kummin!

Dinkelbröd med fänkål och kummin
(1 limpa)

1/4 paket jäst
1 1/4 tsk fänkål
3/4 tsk kummin
3 1/2 dl vatten (ljummet)
1/2 msk flingsalt
1 1/2 tsk brödsirap
150 g dinkelmjöl
Ca 300-350 g vetemjöl special

Stöt fänkål och kummin i mortel. Smula ner jästen och rör ner vattnet. Rör ner kryddorna, salt, brödsirap och till sist mjölsorterna. Arbeta degen länge, gärna 10 minuter med maskin. Om degen är för lös, rör ner lite extra mjöl. Låt jäsa i ca 1 timme till dubbel storlek. Häll degen i en smord limpform. Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa lite till under uppvärmningstiden. Sätt in brödet och sänk samtidigt värmen till 175 grader. Grädda i ca 25-30 minuter. Använd gärna ugnstermometer - innertemperaturen ska vara 97 grader och skorpan ha fått fin färg. Har du ingen termometer, känn med sticka eller knacka på undersidan av brödet så ska det låta ihåligt.

Inga kommentarer: