04 juni 2012

Tigerkaka med apelsinchoklad

Ja, det har blivit många inlägg om söta kakor de senaste veckorna och det kommer flera! Det är ju verkligen precis rätt årstid för oss kakälskare. Inget smakar ju så gott som en liten söt kaka eller två eller tre i eftermiddagssolen i trädgården, eller hur?

Här kommer ytterligare en kaka från Sju sorters sommarkakor av Cecilia Vikbladh. Egentligen är det ju bara en tigerkaka men den innehåller två grejer som gör den lite roligare och bättre: dels rejält med apelsin i chokladsmeten, dels kesella i hela smeten. Kakao kan ju göra en kaka lite torr men det motverkar kesellan effektivt! Kakan är rätt så mäktig så det räcker med relativt tunna skivor.

Tigerkaka med apelsinchoklad
(1 "limpa", ca 15 bitar)

100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 mellanstora ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kesella
1 dl mjölk
Rivet skal och saft av 1 apelsin
1/2 dl kakao
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form. Rör smör och socker poröst och tillsätt därefter äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver vid sidan av och rör ner i smeten. Blanda till sist ner kesella och mjölk i smeten. Ta upp ungefär en tredjedel av smeten och lägg i en separat skal. Rör ner rivet apelsinskal, pressad apelsinsaft och kakao. Rör ner vaniljsockret i resten av smeten (dvs. den ljusa). Fördela  hälften av den ljusa smeten i formen, därefter all mörk och därefter resterande ljus. Använd sedan en gaffel för att röra upp smeten från botten så att kakan får ett fint mönster. Grädda i ca 40 minuter och låt svalna.

Recept: Cecilia Vikbladh, Sju sorters sommarkakor

Inga kommentarer: