01 januari 2012

Vila efter julens ståhej och så lite ost och vin

Efter en veckas semester från hus och hem är vi nu tillbaka i Lund, lagom pigga inför det nya året. Nyårsafton tillbringades i Lomma med goda vänner och caterad trerättersmeny från Klostergatans vin och delikatess - ett strålande tips för en enkelt fixad och mycket god nyårsmiddag. Nyårsdagen har tillbringats i lugnt tempo med en lagom lång promenad som främsta aktivitet, precis som 1 januari ska tillbringas alltså! Just nu gäller soffan med ett glas kryddad äppelmust som uppladdning inför jobbdagen imorgon.

Självklart har vi ätit mycket god mat under julledigheten också, allt som hör till och lite därutöver. Jag fixade även en del julklappar med mattema! Bland annat fick pappa boken Världens bästa ostar och vinerna därtill av Håkan Larsson och Vincent Lefèvre. Boken är riktigt trevlig och beskriver främst olika sorters ostar samt de viner som passar bra till respektive ost. Vinerna tas upp både per druva och sort samt per specifik flaska (inkl. pris på systemet). Kul tyckte jag och köpte raskt en bit morbier (med askrand i mitten) och så vinet som rekommenderades till: Trimbach, en riesling från Alsace. Vi åt dem tillsammans en kväll i veckan och vinet och osten passade mycket riktigt finfint ihop.

 Osten morbier som har en rand av träaska i mitten. Traditionellt var askan till för att skydda osten från angrepp men nu är det nog mest en kul grej. 

Finfina vinet Trimbach som passar strålande till morbierosten!

För övrigt drack vi vinet till en lite lagom stark laxrätt dagen efter (recept kommer), riktigt gott där också!

Inga kommentarer: