12 november 2011

Pepparkaksfil utan pepparkakssmak

Såja, nu var ju påsen med dumlekolor med pepparkakssmak slut! Både jag och mannen storgillade dem som sagt. Mannen gillar också smaksatta filer. När han såg pepparkaksfil från Skånemejerier i kylhyllan häromdagen blev han överlycklig och köpte genast. Tyvärr blev han besviken och jag med idag när jag provade.

Pepparkakssmaken är ju inte så svår att åstadkomma: en lagom blandning av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika brukar ju fixa det galant. Skånemejeriers fil innehåller bara kanel och ingefära, det sistnämnda dessutom i alldeles för små mängder. Filen smakar helt enkelt bara mest sött med touch av kanel.


Blanda hellre din pepparkaksfil själv! Egentligen är det ju bara att röra ner lite pepparkakskrydda enligt eget önskemål. På trevliga bloggen Bara en kaka till finns en variant med krossade pepparkakor, perfekt till adventsfrukosten tänker jag mig!

3 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Nej, den har vi också provat, och blivit besvikna på... Godare att smula ner pepparkakor direkt i filen, mums!

Catta sa...

Så här gör man riktig pepparkaksfil (!):

1.Fullfet filmjölk
2.Pepparkakor
3.Absolut inget socker. Det förstör det syrliga i mötet med det söta.

Tryck med valfritt finger i mitten av pepparkakan för att få fyra bitar. Då får du nämligen önska dig något. Annars är det bara att fortsätta smula och försöka med nästa pepparkaka. Antal pepparkakor är upp till smaksinne. Jag brukade ta halva burken när jag var liten..!

Njut. Detta är något som i min släkt hör sommaren till. Sommarfrukost i morgonsolen invid en varm gavel..! Men det fungerar säkert vintertid också!

Spralligast sa...

Tack för tipsen! Jag håller helt med, extra socker behövs inte! Mmm... nu blir jag sugen på pepparkakor igen!