De senaste tre veckorna har vi tillbringat på resande fot i Kina! En egenkomponerad rundtur tog oss från Shanghai till Hongkong via städer som Beijing, Xi'an, Chengdu och Guilin. Vi började och slutade alltså vid kusten men tillbringade mest tid inne i landet.
Grön chili med kyckling (Sichuan)
Om sanningen ska fram hade jag inga större förväntningar på den kinesiska maten innan vi reste. Visst, jag har ätit på kinarestauranger då och då här hemma men det har aldrig varit någon upplevelse att minnas. Därför var det väldigt roligt att bli så positivt överraskad! Av de mängder av måltider som vi åt under den här semestern var i princip alla oerhört smakrika och inspirerande. Kina är ett otroligt spännande land, inte minst matmässigt! Allteftersom vi damp ner i olika städer upptäckte vi just den stadens, eller den provinsens, traditioner och smakinriktningar.
Efterrätt med grönt te-glass, mango, lychee och kokos (Hongkong)
Den kommande tiden ska jag försöka att lägga upp inlägg om det kinesiska köket eller i alla fall de varianter som vi testade. Just nu är det dock bara dags att komma hem, landa, jobba och framförallt laga mat på egen hand igen! Att äta ute så mycket är skönt ett tag men jag saknar faktiskt matlagandet lite. Säkerligen blir det några kinesiska recept också - jag har självklart fått inspiration och kryddor med mig hem!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar