27 juli 2011

Glace au four i portionsformat

Nu när vi har fint besök fick hon och mannen igår i uppdrag att bestämma morgondagens efterrätt. De fick efterrätterna på min "topp 100 att baka"-lista att välja på. Vissa begränsningar fanns dock, såsom att jag faktiskt skulle hinna göra efterrätten eftersom jag jobbade idag. Därmed kunde efterrätten inte vara något som tar flera timmar att fixa och som kräver lång tid i kylen. Efter viss vånda valde de nr 70 på listan: glace au four - eller Baked Alaska som det heter i USA.

Lite historik: glace au four (som ju borde ha ett svenskt namn också kan man tycka) kallas även Norwegian omelette. Både namnet "baked Alaska" och "Norwegian omelette" syftar till det kalla klimatet och snön i respektive område. Enligt wikipedia skapades efterrätten 1876 av en restaurang för att fira att Alaska blivit amerikanskt territorium. Baked Alaska day inträffar 1 februari varje år!

Glace au four består i sin enklaste form av glass, sockerkaka och maräng. Glassen och sockerkakan täcks av marängen och gräddas sedan snabbt i ugn. Marängen fungerar som isolering så att glassen inte smälter. Jag valde att göra efterrätten i portionsstorlek och använde små muggar för att stapla ingredienserna i. För att göra det hela lite roligare använde jag en egenkokt jordgubbs- och rabarbersylt och skivade ner några jordgubbar. Nästa gång hoppar jag dock jordgubbarna eftersom de blev lite väl hårda i frysen. Viktigt är att glassen verkligen är frusen när du spritsar på marängen. Låt gärna formarna stå i frysen i minst en timme.

Har du en bit sockerkaka hemma, lite vaniljglass och lite sylt? Ja, då är du nästan färdig med efterrätten! Jag däremot fick göra glass och baka sockerkaka utöver att vispa marängen. Då tar det lite längre tid...

Glace au four i portionsformat

1 sockerkaka, skuren i rundlar
God vaniljglass, ca 1/2 dl per person
God sylt, t ex jordgubb, någon matsked per person

Varmvispad maräng:
1 1/2 dl socker
40 g vatten (dvs. nästan 1/2 dl)
3 äggvitor

Använd små muggar som mått och ta ut rundlar ur sockerkakan. (Ett alternativ är att göra en enda stor glace au four, skär då ut en lagom stor bit.) Klä in muggarna med plastfolie och klicka lite sylt längst ned i botten. Täck med några skedar vaniljglass och därefter sockerkaksbiten som lock. Ställ i frysen i minst en timme, glassen måste vara stelfrusen.

Sätt ugnen på grill, gärna 250 grader. Gör marängen: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda i några minuter tills allt sockret har smält (temperatur runt 122 grader om du använder termometer). Vispa under tiden äggvitorna till ett mjukt skum. Fortsätt vispa medan du försiktigt häller i den varma sockerlagen i en tunn stråle. Jag rekommenderar varmt att använda en fristående visp, typ KitchenAid, för nu ska marängen vispas i ytterligare ca 5 minuter till ett glansigt skum.

Ta fram muggarna ur frysen och tippa upp på bakplåtspappersklädd plåt. Spritsa marängen runtom bakelsen som måste täckas helt för att skydda glassen. Grädda överst i ugnen i max någon minut tills marängen fått fin färg. Passa noga så att den inte bränns! Servera genast.

2 kommentarer:

Therese sa...

Det var "nom-nom" det där:)
Men du...formarna ska väl inte stå i UGNEN i minst en timme?;) (Stycke tre, sista meningen) Stor kram

Spralligast sa...

Haha - tack för påpekandet! :) Har fixat!