27 juli 2011

Getostgratinerad färskpotatisgratäng

När det regnade och ruskade som mest häromkvällen blev jag sugen på höstig mustig mat, närmare bestämt i form av potatisgratäng. Nu är det ju lite fel säsong för att göra potatisgratäng eftersom färskpotatisen inte mjukar till sig på samma sätt och kan vara lite kinkig med att dra åt sig grädden. För att komma åt problemet och få en krämig gratäng kokade jag helt enkelt färskpotatisen i skivor i några minuter. Sedan är det bara att blanda med lök och andra godsaker, hälla grädde och ost över och sedan bums in i ugnen. Eftersom potatisen är förkokt behövs det inte heller så mycket grädde. Ät gärna gratängen med tunnskivad skinka eller något annat köttliknande till!

Getostgratinerad färskpotatisgratäng
(1 form)

Ca 6 stora färskpotatisar, välborstade och i skivor
1/2 purjolök, skivad
1/2 "stubbe" getost (ta bort skalet)
1/2 ask körsbärstomater, delade
1 1/2 dl matlagningsgrädde
Örtkrydda, salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka färskpotatisen i ca 5-10 minuter (beroende på hur tjocka skivor du har). De ska vara nästan mjuka men inte så att de faller sönder. Låt skivad purjolök koka med de sista minuterna. Blanda med körsbärstomater i en ugnsfast form. Blanda matlagningsgrädde med örtkryddor, salt och peppar. Häll över formen och avsluta med att riva getost över. Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Servera med tunnskivad skinka eller kassler.

Inga kommentarer: