06 mars 2011

Risonirisotto med bacon och pinjenötter

Här hemma har vi tillbringat helgen i köket - dock inte med matlagning utan snarare med tömning! Köket ska ju rivas ut snart och veckorna bara flyger förbi. Alltså fick vi ta ett krafttag i helgen tillsammans med flyttkartongerna. En reflektion är att den mängden champagne och mousserande vin vi dricker per år inte alls står i någon som helst vettig relation till mängden champagneglas vi har! Bättring utlovas, kanske t.o.m. ett litet firande när köket är färdigt?

Jag har också börjat fundera på möjligheter till matlagning utan spis. Ugnsrätter är ju omöjliga men med en kokplattas hjälp finns det många rätter som funkar. Ikväll gjorde jag en fuskrisotto där fusket ligger i att jag använde risoni istället för ris. Risoni är en pastasort som ser ut som riskorn. Med en koktid på ca 10 minuter går det snabbt att få ihop en "risottobas" som sedan rörs ihop med lite crème fraiche och parmesan. Hittade förresten inspiration till risonirätter på recept.nu - en alltid användbar sida när fantasin tryter (och sedan behöver man ju inte följa recepten direkt...)!


Risonirisotto med bacon och pinjenötter
(3 port)

2 dl risoni
2 morötter
2 msk grönsaksbuljongspulver (alt 2 buljongtärningar) + 1 liter vatten
1 purjolök
1/2 paket bacon
1 vitlöksklyfta
1/2 dl pinjenötter
1 dl finriven parmesanost
2-3 msk lätt crème fraiche
2 msk örtkrydda
Salt, peppar

Koka upp vatten och rör ut buljongpulvret eller buljongtärningarna. Hacka morötterna och koka tillsammans med risonin i 10 minuter. Stek under tiden strimlat bacon (börja med kall panna så räcker det med baconets egna fett) tillsammans med hackad purjolök och mot slutet pinjenötter. Häll av buljongen från risonin och blanda ner baconröran. Rör ner riven ost tillsammans med crème fraiche och örtkryddor. Smaka av med salt och peppar. Servera genast! (Precis som en vanlig risotto är den här bäst serverad på en gång)

1 kommentar:

Karin / bevemyrs blogg sa...

Så gott det låter med pinjenötter i pastarisotto!!:)