16 mars 2011

Fiskgryta med räkor och annat gott

Jag passar på att laga en del gamla favoriter - vem vet när köket är tillräckligt färdigt för grytkok igen? Den här fiskgrytan bjöd min ena svägerska på för några år sedan. Jag gillar den verkligen i sin originalversion (finns här hos ICA) och anpassar den då och då efter vad som finns hemma. Egentligen ska räkorna röras ner i grytan men hos oss hamnar de ovanpå eftersom mannen är överkänslig. Han får hackade cashewnötter istället!

Fiskgryta med räkor och annat gott
(ca 4 port)

1 paket fryst fiskfilé (jag tog kolja men t ex hoki funkar också)
Saft av 1/2 citron (eller lime)
1 nypa flingsalt
2 gula lökar
1/2 röd chili utan kärnor (eller efter egen smak)
2 vitlöksklyftor
Ca 1/2 tsk hel spiskummin
Ca 1 tsk malen koriander
Olja till stekning
1 tetra krossade tomater (400 g)
1-2 msk fiskfond
1/2 knippe koriander
Svartpeppar

Hacka fisken i ca 2 cm stora bitar och lägg i en skål. Rör ner citronsaft och flingsalt. Låt stå en liten stund. Hacka lök, chili och vitlök. Fräs i lite olja i en stor gryta tillsammans med spiskummin och koriander. Rör ner krossade tomater och 1 msk fiskfond. Låt koka försiktigt i ca 10 minuter. Lägg då i fiskbitarna och rör om försiktigt. Låt sjuda ytterligare ca 7-8 minuter eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med fiskfond och peppar. Hacka koriandern grovt och rör ner, låt sjuda ytterligare någon minut. Servera med ris och gärna räkor och/eller cashewnötter ovanpå.

2 kommentarer:

Christer sa...

Hittade precis din superfina blogg via Pyttes matblogg. Kul att hitta en blogg helt i min smak. Fiskgrytan ser fantastiskt god ut så hit återkommer jag med säkerhet.

Lottzys matblogg sa...

Ser väldigt gott ut. Bra recept, enkelt, snyggt och gott
hälsning ar Lottzy