28 november 2010

Kalljästa vörtfrallor

Nybakta frukostfrallor är ju lätt som en plätt att fixa med en deg som fått jäsa över natten i kylskåpet. Nu i adventstider passade jag på att få lite julsmak på frallorna genom att fuska med en påse vörtmix (från Santa Maria). Vörtbröd är ju rätt så söta men här höll jag faktiskt nere på sirapsmängden något, däremot fick lite russin följa med i degen. Goda frallor blev det hur som helst, ett enklare alternativ till den riktiga vörtlimpan som kommer senare i december!
Kalljästa vörtfrallor
(ca 9-10 st)

12,5 g jäst (dvs. 1/4 paket)
3 dl ljummet vatten
1 dl mjölk eller fil (med filen blir frallorna lite syrligare)
1 påse vörtmix
ca 1 tsk flingsalt (tänk på att vörtmixen också innehåller salt)
1/2 dl brödsirap eller mörk sirap
2 1/2 dl rågmjöl
Ca 6 dl vetemjöl special
1 dl russin

Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt fil/mjölk och övriga ingredienser. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt ev. mer mjöl om så behövs. Täck degbunken med plastfolie och ställ in i kylen över natten. På morgonen, sätt ugnen på 250 grader. Dela försiktigt degen i 9-10 bullar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter (i alla fall i min ugn), känn med sticka. Njut tillsammans med vällagrad ost!

1 kommentar:

Frostrosor sa...

Aldrig tänkt på att göra vörtfrallor! Tack för tipset! Matbloggsvärlden är underbar! Ha nu en härlig första advent!