26 oktober 2010

Äppel- och kanelcheesecake

Cheesecakes är ju alltid goda men den här är faktiskt fenomenalt god! Tror att det är för att äpplena (som både är i kakan och ovanpå) bryter av mot cream cheesen och gör kakan lite mindre stabbig. Men strunt samma vad jag tror, baka själva och testa!

Receptet kommer nästan rakt från En god höst av Malin Landqvist, en trevlig kokbok som verkligen rekommenderas nu i höstmörkret.


Äppel- och kanelcheesecake
(ca 8-10 bitar)

Botten:
150 g smör
300 g digestivekex
1 1/2 tsk kanel

Sätt ugnen på 150 grader. Kör i matberedare till en smulig massa. Tryck ut i en form med löstagbara kanter (ca 24 cm i diameter), försök att täcka kanterna så mycket du kan.

Fyllning:
1 krm vaniljpulver (eller 1 urskrapad vaniljstång)
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 ekologiska ägg
2 msk maizena majsstärkelse
3/4 dl strösocker
3 äpplen (jag tog Aroma)

Mixa allt förutom äpplena till en slät smet. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna ringar. Lägg äppelbitarna på bottnen. Häll smeten ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan ska precis ha stelnat. Låt kallna helt.

Garnering:
Ca 1 dl aprikosmarmelad utan bitar (till exempel den på gul flaska...)
1 äpple, finhackat
Kanel att strö ovanpå

Smält marmeladen i en kastrull och häll sedan ovanpå cheesecaken. Skär äpplet i små tärningar och strö dem ovanpå. Strö även kanelen ovanpå. Njut!

Inga kommentarer: