Receptet kommer nästan rakt från En god höst av Malin Landqvist, en trevlig kokbok som verkligen rekommenderas nu i höstmörkret.

Äppel- och kanelcheesecake
(ca 8-10 bitar)
Botten:
150 g smör
300 g digestivekex
1 1/2 tsk kanel
Sätt ugnen på 150 grader. Kör i matberedare till en smulig massa. Tryck ut i en form med löstagbara kanter (ca 24 cm i diameter), försök att täcka kanterna så mycket du kan.
Fyllning:
1 krm vaniljpulver (eller 1 urskrapad vaniljstång)
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 ekologiska ägg
2 msk maizena majsstärkelse
3/4 dl strösocker
3 äpplen (jag tog Aroma)
Mixa allt förutom äpplena till en slät smet. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna ringar. Lägg äppelbitarna på bottnen. Häll smeten ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan ska precis ha stelnat. Låt kallna helt.
Garnering:
Ca 1 dl aprikosmarmelad utan bitar (till exempel den på gul flaska...)
1 äpple, finhackat
Kanel att strö ovanpå
Smält marmeladen i en kastrull och häll sedan ovanpå cheesecaken. Skär äpplet i små tärningar och strö dem ovanpå. Strö även kanelen ovanpå. Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar