22 september 2010

Äppelmuffins med mandelmassa

Just nu är ju svenska äpplen fantastiska! Discovery är min favorit för tillfället: krispiga och lagom syrliga. Att äta massor med äpplen på olika sätt blir nästan en utmaning! De här muffinsarna kräver inte så många äpplen (det räcker med ett) men smakar verkligen äpple ändå. Jag gillar verkligen kombinationen söt mandelmassa och syrligt äpple.

Psst. Glöm inte att det är äppelmarknad i Kivik i helgen! Kanske ses vi där?


Äppelmuffins med mandelmassa och vanilj
(Ca 12 st)

1 medelstort äpple (gärna lite syrligt)
Smör till stekning
Kanel och strösocker att strö över
75 g smör/olja eller rumsvarmt smör
1 dl råströsocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
1 krm vaniljpulver
1 tsk kanel
Ca 50 g finriven mandelmassa
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplet och skär i små tärningar. Stek i smör tillsammans med lite lagom mycket kanel och strösocker. När tärningarna börjar bli mjuka, ta av stekpannan från värmen. Vispa smör och socker pösigt i en bunke och rör sedan i ägget. Blanda vetemjöl, bakpulver, flingsalt, vaniljpulver och kanel - rör ner alltihop i äggsmeten. Rör till sist ner mandelmassan och mjölken. Fyll ca 10-12 muffinsformar till hälften med smeten. Fördela äppelbitarna i formarna och häll därefter resterande smet över. Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 minuter (känn med sticka).


Inga kommentarer: