16 januari 2010

Tomatsoppa med bacon och kikärter

Den här kikärts- och baconsoppan ser kanske inte så mycket ut för världen, men den är en riktigt rustik snabblagad middag! Lite bröd till och kanske en klutt crème fraiche eller matlagningsyoghurt gör soppan (och magen) ännu gladare. Ös på med de örtkryddor som finns i skåpet!


Bacon- och kikärtssoppa
(4 port)

1 tetra kikärter (400 g)
8 dl vatten
1 paket tärnat bacon (140 g)
1 stor gul lök
3 mellanstora potatisar (fasta)
1 mellanstor morot
Ca 1-2 msk torkade örtkryddor (jag tog timjan)
1 nypa chiliflingor
1 tetra/burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
Salt, svartpeppar

Låt kikärterna rinna av och lägg hälften i en kastrull. Koka upp tillsammans med ca 2 dl vatten och koka i 5 minuter. Under tiden, fräs bacon (i sitt eget fett) och lök i en stor kastrull i några minuter. Tärna potatisar och morot, och låt tärningarna fräsa med. Mosa kikärterna med stavmixer och häll allt i den stora kastrullen. Tillsätt örtkryddor, chiliflingor, krossade tomater och buljongtärningen. Låt koka i 10 minuter. Smaka då av med salt och peppar. Häll i resterande kikärter och koka ytterligare några minuter. Kolla så att potatisen är klar (det borde den verkligen vara) och smaka av en gång till. Servera med ett gott bröd och en klick crème fraiche.

Inga kommentarer: