04 december 2008

Matvete- och färsfyllda paprikor

Några avbrott i glöggandet måste ju ske även i december, därav de här färs- och matvetefyllda paprikorna. Att de blev fyllda med just matvete berodde på att det fanns en burk färdigkokt matvete i skafferiet, annars är ju bulgur eller varför inte ris jättegott i också. Mycket enkel mat som går snabbt att laga och som känns nyttig. Kanske en kall crème fraiche-sås kan vara god till också tillsammans med sallad.


Färs- och matvetefyllda paprikor
(6 st - ca 3-4 port beroende på hunger)

6 st gula eller röda paprikor (normalstora)
300 g nötfärs
2 gula lökar
olja till stekning
1 burk körsbärstomater eller krossade tomater
1 burk färdigkokt matvete eller motsvarande mängd kokt bulgur eller ris
1 kött- eller grönsaksbuljongtärning
Kryddor efter egen smak (t ex paprikapulver, chiliflingor, örtkryddor)
Salt, peppar
2 dl riven ost, gärna smakrik t ex prästost

Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort toppen på paprikorna och ställ sedan paprikorna i en ugnsfast form. Skär ev. av ett tunt lager från botten så att de står stadigt. Skär paprikaköttet från toppen i mindre bitar. Hacka löken grovt och fräs tillsammans med färsen i lite olja. Häll på tomatburken och lägg i paprikatärningar, buljongtärning samt övriga kryddor. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll i burken matvete (eller bulgur/ris). Ta av pannan från plattan och rör ner ungefär hälften av den rivna osten. Fördela kött-/matveteblandningen i paprikorna och avsluta med att strö resten av den rivna osten över. Gratinera i ugnen ca 15 minuter eller tills osten är gyllenbrun. Servera genast tillsammans med en sallad och gärna en kall sås (eller ketchup...).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag hittade just din blogg av en ren tillfällighet. Åh vilken fröjd att sitta och botanisera bland dina inlägg. Bloggen har redan nu inspirerat mig massor och jag lovar att fortsätta följa din blogg :) Fortsätt i samma anda!

/Sandra

Anonym sa...

Låter jättegott, du har många intressanta recept!

Anonym sa...

Det där ser onekligen gott ut! Måste spara i favoriter och testa i veckan - mums! :)