12 november 2008

Potatis- och auberginegratäng med getost

Som tillbehör till kött av något slag (varför inte en smakrik korv?) är den här gratängen perfekt. Den går naturligtvis också bra att äta som ensamrätt, gärna tillsammans med en sallad. Potatisen och auberginen är ju milda i sig och kompletteras fint smakmässigt av dels rikligt med örtkryddor, dels getost. Jag tog en mild getostvariant. Eftersom varken aubergine eller potatis behöver förstekas/förkokas går det snabbt att förbereda gratängen för att sedan låta den stå en stund i ugnen. Tänk på att salta lite lagom mellan lagren!

Potatis- och auberginegratäng med getost
(4 port som tillbehör)

8-10 potatisar
1 stor aubergine
peppar, 2-3 tsk örtkryddor
3 dl matlagningsgrädde
150 g getost

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skiva den tunt. Skiva auberginen tunt. Varva potatis- och aubergineskivor i en ugnsfast form. Mellan varje potatis-/auberginelager, strö örtkryddor, salta och peppra. När formen är full, smula getosten och strö den över gratängen. Häll matlagningsgrädden över och avsluta med att peppra lite till. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.

Inga kommentarer: