Receptet på rulltårtans botten kommer från Leila Lindholms bok A piece of cake. Hon ger dessutom förslag på flera olika smaksättningar som alla låter lika goda men jag valde att vispa grädde och därefter blanda i hemkokt hallonsylt samt extra tinade hallon. Den lilla syrligheten som de osötade hallonen ger bryter av fint mot kakans och syltens sötma.
Rulltårta med hallonfyllning
(1 rulle)
Rulltårtebotten:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk mjölk
finrivet skal av 1 apelsin
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Hallonfyllning:
1 dl vispgrädde
1 dl hallonsylt
1 dl hallon (tinade går jättebra!)
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt mjölk och rivet apelsinskal. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna eller på en plåt. Bred ut smeten jämnt på bakplåtspappret. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter, passa noga! Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp rulltårtebottnen. Lossa försiktigt bakplåtspappret från bottnen. Låt svalna.
Vispa grädden. Blanda i hallonsylt och tinade hallon. Bred ut över rulltårtebottnen och rulla ihop till en hård rulle. Vira in i bakplåtspapper och låt gärna stå en stund innan servering. Ska det vara en tårta, toppa med lite extra vispad grädde och lägg några hallon ovanpå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar