15 juni 2008

Tårta på en kvart

Ett snabbt besök av en födelsedagsfirande på kvällskvisten kräver naturligtvis att någon form av tårta serveras, men eftersom dagen tillbringades på Skånes djurpark fanns det inte utrymme för någon avancerad bakning. Vad göra? Jo, en rulltårta med hallonfyllning, lite grädde ovanpå och så några extra färska hallon. Fungerade alldeles utmärkt som improviserad "tårta"!

Receptet på rulltårtans botten kommer från Leila Lindholms bok A piece of cake. Hon ger dessutom förslag på flera olika smaksättningar som alla låter lika goda men jag valde att vispa grädde och därefter blanda i hemkokt hallonsylt samt extra tinade hallon. Den lilla syrligheten som de osötade hallonen ger bryter av fint mot kakans och syltens sötma.

Rulltårta med hallonfyllning
(1 rulle)

Rulltårtebotten:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk mjölk
finrivet skal av 1 apelsin
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Hallonfyllning:
1 dl vispgrädde
1 dl hallonsylt
1 dl hallon (tinade går jättebra!)

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt mjölk och rivet apelsinskal. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna eller på en plåt. Bred ut smeten jämnt på bakplåtspappret. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter, passa noga! Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp rulltårtebottnen. Lossa försiktigt bakplåtspappret från bottnen. Låt svalna.

Vispa grädden. Blanda i hallonsylt och tinade hallon. Bred ut över rulltårtebottnen och rulla ihop till en hård rulle. Vira in i bakplåtspapper och låt gärna stå en stund innan servering. Ska det vara en tårta, toppa med lite extra vispad grädde och lägg några hallon ovanpå.

Inga kommentarer: