05 februari 2008

Soppa på gröna linser och garam masala

Garam masala måste ha varit en trendkryddblandning år 1992. I samma gamla nummer av Allt om Mat som jag hittade köttfärsen nedan fanns också recept på linssoppa med indisk smak. Den här gången kapitulerade jag dock helt för min egen smak och pimpade soppan med chili och citronskal. Gillar du linser, grytiga soppor och garam masala så är det här en soppa för dig.

(Ber om ursäkt för bilden men hur lätt är det att fota linssoppa egentligen...?)

Soppa på gröna linser med garam masala
(4 port)

3 dl gröna linser (250 g)
1 stor gul lök (ca 175 g)
1/2 röd chili
1-2 vitlöksklyftor
olja till stekning
1,2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 klyfta vitkål (ca 150 g)
1 morot (ca 125 g)
2-3 tsk garam masala
rivet skal av 1/2 citron

Skölj linserna i kallt vatten. Skala och finhacka lök, vitlök och chili, fräs i olja någon minut. Tillsätt linser, vatten, buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter. Strimla vitkålen (gärna med osthyvel) och skala och grovriv moroten. Tillsätt tillsammans med det rivna citronskalet. Låt koka ytterligare 10-15 minuter. Späd med mer vatten om soppan är för tjock. Smaka av med garam masala och ev. salt. Servera gärna med en klick matlagningsyoghurt och en smula rivet citronskal.

1 kommentar:

Anonym sa...

Såg väldigt gott ut - för att vara svårfograferad linssoppa! :-)