16 september 2007

Salladen gjorde polentan

Kände för något annorlunda men samtidigt enkelt till middag ikväll och polenta var det som gick snabbast att laga till... Polenta är verkligen enkelt. Majsmjöl, vatten, salt... och så smör och parmesan för krämighetens skull. Visserligen tyckte nog mannen att det var lite som mannagrynsgröt till middag men ändå. Jag tycker att polenta funkar som tillbehör men det krävs smakrika rätter till - denna middag chilimarinerad kyckling samt en sallad med rostad paprika och pinjenötter.

Chilimarinerad kyckling med parmesanpolenta och paprikasallad
(3 port)

Kycklingen:
3 kycklingfiléer
chiliflakes, citronsaft, olivolja, salt, peppar, hackad basilika

Lägg kycklingfiléerna i en plastpåse och häll marinadingredienseran över. Låt stå så länge du har tid och ork. Grilla i ugnen i 225 grader tills genomstekta.

Salladen:
2 paprikor, gärna olika färg
1 rödlök, i strimlor
ruccolasallad
machésallad eller annan liten sallad
10 cocktailtomater
1/2 dl pinjenötter
salt, peppar, olivolja, chiliflakes, balsamvinäger

Sätt ugnen på 250 grader grill. Ta bort kärnorna och dela paprikorna i fjärdedelar. Lägg på plåt med skalsidan uppåt. Grilla tills skalet är brunfläckigt. Lägg i plastpåse gärna i kylen tills paprikabitarna är ljumma. Dra då av skalet och strimla paprikaköttet. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Ta upp och ställ åt sidan. Fräs därefter rödlöken i lite smör i stekpannan. Dela cocktailtomaterna i halvor. Blanda samman alla ingredienser till salladen och sprinkla lite olja över. Smaka av med kryddor och vinäger. Servera gärna ljummen.

Polenta
5 dl kokande vatten
1,8 dl polenta
1/2 - 1 tsk salt
2 msk smör
1 dl riven parmesan

Koka upp vattnet i en kastrull. Vispa ner polentan och saltet. Rör i ca 5 minuter tills polentan har en fast konsistens. Rör då ner först smöret, därefter parmesanen. Servera direkt.

Inga kommentarer: