06 augusti 2007

Fried rice i mängder

Den senaste tiden har fried rice (hur kul låter egentligen stekt ris?) blivit en av mina favoritsnabbmiddagar. En kryddig risröra som grund med toppingar efter tycke och smak. Har testat chilimarinerad kyckling, citronstekta scampisar och cashewnötter. Helt enkelt en rätt som är svår att misslyckas med! Receptet kommer ursprungligen från Leilas middagstips men jag brukar variera efter vad som finns hemma.

(Vad jag dock inte har lyckats med är att fota maten på ett snyggt sätt så bild blir det faktiskt inte)

Pineapple fried rice
(4 port)

1-2 vitlöksklyfta, finhackade
1-2 gula lökar, finhackade
smör
en bunt salladslökar (ca 4-5 st), finhackade
ca 4 ananasringar, i mindre bitar
4 portioner ris (gärna jasminris)
2-3 msk ljus soja (japansk eller thailändsk)
en nypa socker
salt, peppar
lime

Fräs lök och vitlök i smör en stund. Tillsätt kokt ris och ananas. Smaksätt med soja, socker och kryddor. Servera med valfritt tillbehör och gärna limeklyftor och sweetchilisås.

Vill man vara lite fancy kan man, innan riset läggs i pannan, röra ner två ägg i lökpannan. Stek under omrörning tills det börjar stelna, ca 30 sekunder.

Inga kommentarer: