Den indiska temaveckan är nu över! Dock har vi kvar en hel del rätter i frysen som kan muntra upp februariluncherna framöver. Hur som helst, vi har nu flyttat in i Italien. Insåg vid en genomsökning efter italienska recept att väldigt mycket av det som jag vanligtvis lagar har italienska influenser. Alltså blir veckans recept i princip bara sådana som heter något med "italienskt" för att inte fuska så mycket. Började för övrigt starkt igår med tomatsoppa med chili- och basilikacrème fraiche och bruschetta. Men ikväll blev det en risotto som ursprungligen kommer från Gott & Grönt:
Italiensk svamprisotto
(4 port)
100-150 g skogschampinjoner, skivade
1 gul lök, hackad
1 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2-1 zucchini, ca 150 g
1 msk smör
1 dl riven parmesanost
Peppar
Smörstek svampen och ställ åt sidan. Hacka och fräs löken mjuk i olja i en gryta. Häll i riset och fräs under omrörning 3-4 minuter. Häll på vinet, rör om och koka sakta. Späd med buljong efter hand som det kokat in. Rör hela tiden och koka sakta ca 20 minuter. Riset ska fortfarande ha tuggmotstång och risotton ska kännas krämig. Riv zucchini och rör ner den, svampen, smöret och parmesan och koka upp. Smaka av med peppar. Servera med ugnsstekt kycklingfilé (bryn först) och extra parmesan.
Pga. tidsbrist hann jag inte fixa ytterligare tillbehör till kycklingen och risotton. Kan dock tänka mig att ugnsstekta tomater med lite örter ovanpå kan vara gott. Eller varför inte ugnsbakad rödlök. Hmm. Får testa det till lunchen på måndag!
Och just det, eftersom det ingår vitt vin i risotton använde (och drack!) vi Vida Orgánica Torrontés (nr 6587), ett ekologiskt vin för 63 kr som enligt beskrivningen ska passa till mingel och asiatiska drycker. Vi tyckte dock att det passade utmärkt i det här sammanhanget också!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar