100 g smör
2 ägg
2 dl brun farin
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
1 dl filmjölk
Ca 1 1/2 dl lingon (färska eller frysta)
2 päron, rivna (3 dl)
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, gärna med löstagbara kanter. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och varva ner i smeten tillsammans med filmjölken. Rör ner det smälta smöret och till sist lingon och päronriv. Häll smeten i formen och grädda i ca 45-55 minuter. Om kakan börjar se mörk ut, täck med bakplåtspapper. Låt svalna helt.
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ca 3 msk vatten (alternativt koncentrerad lingonsaft om du som jag vill ha rosa glasyr)
Ca 1 dl lingon
Rör ihop florsocker, vaniljsocker och lite vatten/lingonsaft i taget till en fast glasyr. Häll i ett fint mönster över kakan (som ska vara kall, annars rinner glasyren!). Garnera med lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar