21 januari 2013

Lingon- och pepparkaksparfait

Den här parfaiten med pepparkakor och lingonsylt känns kanske lite väl julig, men den var så god att den förtjänar att kommas ihåg till nästa vinter. En parfait är ju enkel som en plätt att blanda ihop och en perfekt efterrätt att förbereda och förvara i frysen. Kom bara ihåg att ta ut formen en stund innan servering.


Lingon- och pepparkaksparfait

4 äggulor
4 dl vispgrädde
1 dl florsocker
2 dl lingonsylt

ca 150 g pepparkakor

Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Rör ner lingonsylten. Vispa grädden lagom hårt och blanda med äggsmeten. Klä en avlång form med plastfolie (eller använd en silikonform) och häll hälften av smeten däri. Krossa pepparkakorna och fördela hälften över glassmeten. Häll försiktigt resten av smeten ovanpå och täck med resten av pepparkakskrosset. Täck med plastfolie och ställ i frysen i några timmar. Ta fram en liten stund innan servering och vält upp på fat innan parfaiten skärs i skivor.

Inga kommentarer: