07 juli 2012

Fläderglass med rabarber- och smultronkompott

Med odlingslotten har vi fått angenäma problem att göra av med skörden. Bland annat har vi ju smultron i överflöd, samt även lagom mycket rabarber tidigare i vår. Dessutom finns det många fläderbuskar på allmänningarna runt vårt hus och de började blomma för ett par veckor sedan. Varför inte kombinera detta i en glass? Just den här fläderglassen med rabarber- och smultronkompott är supergod med lite strimlade jordgubbar eller varför inte smultron ovanpå!

Flädersaft är hur lätt som helst att röra ihop (se t ex recept här). Jag brukar minska lite på sockermängden och sedan förvara saften i frysen i mindre burkar. 

Rabarber- och smultronkompott görs enkelt genom att skära rabarber i mindre bitar (skala ev stjälkarna om de är grova). Koka tillsammans med smultron, lite vatten och lite socker till en mjuk kräm. Smaka av med socker efter hand. 

Fläderglass med rabarber- och smultronkompott
(ca 6 port)

3 dl mjölk
5 dl vispgrädde
6-7 äggulor
1 krm vaniljpulver (eller 1 vaniljstång)
2 dl strösocker
Ca 2-3 msk konc flädersaft
Ca 1 dl rabarber- och smultronkompott (se ovan)

Vispa äggulor, vaniljpulver och strösocker fluffigt. Koka upp mjölk och vispgrädde i en kastrull. Rör försiktigt ner gräddmjölken i äggblandningen i en tunn stråle under vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen. Värm försiktigt - utan att smeten kokar - till dess att den börjar tjockna. Häll över i en annan bunke. Rör i flädersaften lite i taget och smaka av efter hand. Låt svalna helt. Ställ gärna i kylen över natten. Kör smeten i glassmaskin och tillsätt efter några minuter rabarber- och smultronkompotten. Ev kan glassen behöva stå ett tag i frysen efter glassmaskinen. 

Inga kommentarer: