25 juni 2012

Mjölkchokladkaka med daimgrädde

Ja, det regnar ute. Massor. Flera dagar i sträck. Inte verkar det vara lokalt heller utan twitterflödet (följ mig gärna!) är fyllt av #svensksommar med beklaganden kring vädret. Jag väljer att se det som att just vädret går det faktiskt inte att göra något åt! Det är liksom vad det är - så länge jag bor där jag gör och inte i ett land med stabilare solväder. Alltså är det lika bra att göra något gott av hela regnsituationen! Jag hanterar det hela genom att laga mat som passar för årstiden... eller hösten... Kycklinggryta? Köttfärslimpa? Japp! Men också en kladdkaka med daimgrädde... riktigt god! Recept från Allt om Mat med modifieringar av mig.


Mjölkchokladkladdkaka med daimgrädde
(1 kaka, ca 8 bitar)

100 g mjölkchoklad
100 g smör
2 ekoägg
3/4 dl farinsocker
3/4 dl strösocker 
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Ca 50 g hackad mörk choklad

Ovanpå:
3 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
1 dubbeldaim

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt ner i äggblandningen. Rör därefter ner smör- och chokladmixen. Täck botten på en rund form med löstagbar kant med bakplåtspapper (spänn helt enkelt fast det). Häll smeten i formen och strö den hackade mörka chokladen över. Grädda långt ner i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt, gärna över natten i kylen. 

Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker. Hacka daimen grovt (jag brukar banka daimen ovanpå en skärbräda med botten av en kastrull) och rör ner det mesta i grädden. Fördela grädden ovanpå kakan. Strö återstående daim ovanpå. Njut! 

Inga kommentarer: