Idag har det inte regnat här i Lund! Härligt! En dag utan regn betyder mycket, även om det inte är någon sommarvärme i luften direkt. Vi fortsatte på det lite höstiga temat och bakade frallor ikväll! Visst är det fantastiskt gott med enkelt nybakat bröd och nu luktar det underbart i hela lägenheten. De här frallorna kommer aldrig att vinna något nyttighetspris, men lite dinkelfullkornsmjöl får agera alibi och fiberinnehåll. Rackarns goda blev de!
Helt vanliga frallor med lite dinkeltouch
(ca 22 st)
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt (vanligt strösalt)
1 msk strösocker
Ca 3 dl dinkelfullkornsmjöl
Ca 10-11 dl vetemjöl special
Ägg till pensling
Vallmofrön eller annat trevligt till topping
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ner den varma mjölkblandningen, salt och socker. Häll i fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ordentligt, flera minuter i maskin. Tillsätt ev lite mer mjöl om så behövs. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite lagom. Dela i ca 22 bitar och forma till runda frallor. Låt jäsa på bakplåtspappersklädda plåtar ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö gärna lite vallmofrön eller annat gott över. Grädda i ca 8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar