Nu är det ju dags att börja detoxa sig från de superjuliga smakerna - och jag börjar lite försiktigt med choklad- och blåbärskakor. Jag hittade en kaka blåbärs- och mandelchoklad från Lindt i skafferiet och den fick helt enkelt ge inspiration till kakornas smaker. För att inte få julsmaksabstinens helt och hållet är det lite kanel i smeten också. Råkar du ha någon annan smaksatt choklad hemma så är det bara att använda den! Anpassa gärna vilken torkad frukt du tar efter chokladsmaken.
Chokladkakor med blåbär och mandel
(Ca 15-18 kakor)
100 g smör, smält
1 dl muscovadosocker (mörkt eller ljust)
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kanel
100 g choklad med blåbär och mandel (Lindt)
1 dl flagad mandel
1 dl torkade blåbär (eller annan torkad frukt om du använder annan smaksatt choklad)
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda med muscovadosocker och strösocker. Rör ner ägget. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och kanel, och rör ner i äggsmeten. Hacka chokladen rätt så fint och blanda ner försiktigt tillsammans med flagad mandel och torkade blåbär. Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt och lämna lite mellanrum mellan kakorna så att de kan flyta ut. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar