Idag har vi haft stort kalas för svärklanen. Många i den utökade familjen fyller år under maj så vi passade på att träffas och fira idag. Som tur var prickade vi in några soliga timmar och satt i trädgården och fikade länge. Mycket trevligt! Jag kunde inte låta bli att baka alldeles för många kakor, närmare bestämt sju sorter (kanske åtta, har nog glömt någon...), så de recepten kommer här!
Men vi börjar väl med tårtan? Det fanns inte riktigt ork eller tid att fixa någon tårta med massor med lager så det blev en enkel saftig kaka med mandelmassa i toppad med grädde och hallon, blåbär och jordgubbar. Gott, gott, gott! Ibland är det enklaste det godaste... Jag hittade faktiskt ursprungsreceptet på baksidan av den senaste Coopbroschyren.
Mandelmassetårta med färska bär
(1 kaka)
100 g smör, rumsvarmt (eller kör på svag värme i mikron en halvminut eller så)
2 dl strösocker
2 mellanstora ägg
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
200 g mandelmassa, finriven
Smör och ströbröd till formen
Ovanpå:
3 dl grädde
1 paket frysta tinade bär, t ex hallon och blåbär
1/2 liter färska jordgubbar
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Rör ner äggen ett i taget och därefter mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i smeten. Riv mandelmassan fint och blanda ner. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela smeten i formen och grädda i ca 30-35 minuter. Låt svalna helt. Vispa grädden. Lägg kakan på ett fint fat och bred grädden ovanpå. Fördela de tinade bären och därefter jordgubbar i bitar. Dekorera gärna med någon fin kvist citronmeliss eller mynta.
6 kommentarer:
Mums, så härlig och fräsch den ser ut!
Jag intygar - den var mycket god.../Provsmakande svägerskan
OK! Du blir ansvarig för efterrätten på söndag!! ;-)
/Anna
Vad fin den såg ut, och god!!
Ja - perfekt sommartårta faktiskt! Enkel att förbereda och så god!
Åh vad gott det ser ut! Mandelmassa, grädde och bär är svårslaget.
http://bakasockerfritt.blogg.se/
Skicka en kommentar