13 december 2011

Lussebullar med mandelmassa och apelsin

God luciamorgon! Har ni bakat lussebullar ännu? Här kommer annars ett tips på en fantastisk god variant! Jag gillar verkligen kombinationen saffran och apelsin, vilket märks i de här bullarna. Notera att jag skriver bullar för det här är inte lussekatter! Den här degen bakas nämligen ut som kanelbullar!


Lussebullar med mandelmassa och apelsin
(ca 18 st)

1 paket saffran (1/2 g)
1 msk cointreau (eller annan sprit typ rom eller vodka)
1 krm salt
90 g smör
3 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg (du behöver 1 till pensling också)
25 g jäst för söta degar
Ca 550 g vetemjöl (drygt 9 dl)
Pärlsocker

FYllning:
150 g mandelmassa
Rivet skal av 1 apelsin
50 g smör, mjukt

Rör ut saffran och salt i spriten. Låt stå en stund, gärna en halvtimme. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm försiktigt (det går snabbt!) tills blandningen är fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över, rör om ordentligt (jag använder maskin). Tillsätt saffransblandningen, socker och ett ägg och blanda om. Häll sedan ner nästan allt mjöl och arbeta till en smidig deg. Strö lite vetemjöl över och låt vila under duk i ca 45 minuter. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel. Rör ihop riven mandelmassa, rivet apelsinskal och smör. Fördela blandningen över degen och rulla ihop. Skär i ca 18 bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och strö lite pärlsocker över. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Inga kommentarer: